jueves, 11 de diciembre de 2008

Introducció a CAE

Aquesta és la introducció d’un seguit de sessions posteriors que tindran l’objectiu de fer un breu, o no tan breu, resum d’alguns dels coneixements que anem adquirint a Comunicació audiovisual i educació. No sé quina serà la meva continuïtat en l’actualització del bloc, hi han moltes tasques que precisen de l’atenció dels estudiants, però si més no intentaré de tan en tant posar-lo al dia.

Començaré dient que vaig néixer, com molts altres, en una etapa de progrés tecnològic. Per mi la televisió sempre va ser en color, apareixien consoles i videojocs que contínuament es milloraven i perfeccionaven, tanmateix com els ordinadors. Tots els formats s’anaven modificant, del VHS vam passar al DVD, o del casset al CD, sense cap mena de problema; però abans d’aquests formats n’hi havia d’altres que per mi ja formaven part de la història, eren antigalles.
Avui en dia s’ha produït un altre canvi respecte dels meus anys iniciàtics en la tecnologia d’oci i comunicació. Del DVD al DivX i BlueRay, del CD al Mp3, del Internet convencional i establert que coneixíem i en el que només érem titelles que accedíem a informacions i programes prefixats a un Internet sense tantes barreres, o si més no amb les barreres més distants, en el que som nosaltres els que creem informació, on moldejem el nostre concepte de la realitat i el podem transmetre a la gent d’arreu del món.
Els temps canvien i les coses evolucionen. Ara m’adono que sóc un analfabet digital respecte el domini aclaparador que abans exercíem sobre les tecnologies que eren al nostre abast. Tant de bo que el Pitu ens faci obrir els ulls a moltes coses que encara ens passen desapercebudes... només ens queda adaptar-nos i aprendre dels canvis tecnològics, o ens emmotllem a una formació permanent o l’avanç digital ens durà a la caducitat.

jueves, 4 de diciembre de 2008

Humanitat

Sovint veiem com els governs es barallen amb l'objectiu fixat en acomular més riqueses i més poder que el país veí, també observem el que ells anomenen "danys col•laterals" i que estan minimitzats quan arriben als nostres ulls. El que ens hem de preguntar és si realment tenen un interès per resoldre els conflictes per altres vies que no impliquin la situació i sensació de catàstrofe... però és clar, tampoc un ratolí rebutja un tros de formatge oi? Serem capaços els humans de renunciar a la dominació? a la imposició? al poder?.
Mentre uns fan el soldat i la guerra disfressant-ho de defensa dels drets de la humanitat altres lluiten per combatre la por, la tristesa i la buidor dels homes, de les dones i sobretot dels nens. Lluiten amb somriures amb mirades i expressions, dormen com i quan poden, mengen igual que dormen i exposen la seva vida per alleujar la dels altres.
Les TIC juguen un paper important per transmetre’ns el coneixement de l’existència d’aquests afers, doncs no surten a les noticies, no es pengen medalles, ni reben el suport dels organismes d’influència. Però ells s’han fet amb un tros de cel més gran que el recorren els avions, ells creen allà on tot és destrucció.
Contra el realisme la utopia, contra el fanatisme la ironia, contra el fusell un somriure, contra la guerra... pallassos sense fronteres.